БОГОСЛУЖЕННЯ

Неділя

8:00 Читана Свята Літургія

9:30 Співана Свята Літургія

11:30 Співана Свята Літургія

7:00 веч. Читана Свята Літургія

Будні дні

7:30 Читана Свята Літургія

9:00 Читана Свята Літургія

Хрещення

Хрещення є Таїнство в якому віруючий,  при триразовім зануренні тіла у воду, із призванням Бога, Отця, і Сина, і  Святого Духа, помирає для життя тілесного, гріховного, і народжується  від Духа Святого в життя духовне, святе.          
Так, в Таїнстві Хрещення  дається благодать, яка очищує від гріха і освячує людину. Для цього  людина повинна бути навчена істинам віри, в покаянні осудити свої гріхи і  всяку нечистоту, і тоді стати перед Христом Спасителем, щоб народитися  „від води і Духа” (Ів. 3, 5) і стати членом Христової Церкви і  наслідником Царства Божого. По любові і милосердя Ісуса Христа, той що  приймає Таїнство, триразово занурюється в святі води купелі Хрещення „в  ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа” (Мтв. 28, 19), таїнственно і діючи  очищується від гріхів, і „оправданою та освяченою” людина вводиться в  нове життя, як святий член Тіла Христового – Церкви. В цьому Таїнстві  освячуються всі сили людини: розум, почуття і воля, щоб кожна із них, і  всі разом, єдино служили з Христом, приймали і становили сутність нового  життя, і ставали її учасником.
У Католицьких та Православних Церквах, Таїнство Хрещення, як правило звершується над  дітьми – немовлятами. Хрещення над немовлятами заперечують сектанти,  мовлячи що людина повинна приймати хрещення в зрілому віці, тобто тоді,  коли вона повністю може розуміти зміст цього Таїнства та усвідомлювати  істини віри. Відносно цього заперечення можна сказати наступне: що ні  святе Письмо, ні святі Отці Церкви, не забороняють хрестити немовлят.  Священнодійство Хрещення повинно звершуватися над всіма, хто звертає  „від темряви до світла, і від влади сатани до Бога” (Дії 26, 18). В  Євангелії від Марка говориться, - що коли діти хотіли підійти до Ісуса,  та учні не пускали їх, тоді Ісус бачивши це, сказав: „Пустіть дітей  приходити до Мене, і не забороняйте їм, бо таких є Царство Боже” (Мр.  10, 14). Дійсним є той факт, що діти отримують благодатні обітниці, які  даруються в Хрещенні. Саме це, стверджує ап. Петро всім першим слухачам  його проповіді, запропонувавши в Хрещенні отримати прощення гріхів.  „Вам, - говорить він, - належить бо ця обітниця (тобто обітниця  Хрещення, прощення гріхів і благодаті Божої) і для дітей ваших та й для  всіх тих, що далеко, скільки б їх покликав Господь, наш Бог”. (Дії 2,  39). Можна було б наводити багато прикладів та на разі достатньо й  цього, бо для того, хто вірує, немає запитань, а для того хто не вірує, -  немає відповіді.
Самому хрещенню передує  цілий ряд особливих молитовних чинів. Насамперед, - жінці, що народила  дитя, тобто у перший день по народженні дитини священиком мають  вичитатися особливі на це молитви, через котрі подається благословення  матері на скоре видужання від породільних недуг, а дитині на збереження  від духу чародійства (від наповнених духом заздрощів злих людей), через,  яке, ніжне тіло дитини легко піддається різноманітними хворобам.
Хрещення повинно здійснюватися у храмі, і лише за  винятком – дома. Для цього батьки наперед домовляються зі священиком (церковною канцелярією) про  час та місце звершення Таїнства. Також батьки обирають собі кумів  (восприємників) переважно – родичів. Восприємників чи кумів – звуть  хресними батьками, тому що на них накладається відповідальність вчити і  наставляти хрещеника вірі. Слово „кум” – турецько-татарське, і означає  „друг”, „коханий”. Як правило, хресних батьків та матерів, батьки беруть  декілька. Якщо хрестять дитину, то потрібно щоб вона була повита в білу  крижму.
Входячи в храм, зупиняються  при вході, або біля купелі таким чином: куми (мужчини) з однієї сторони,  а куми (жінки) – з іншої. В Церкві прийнято так, якщо хрестять  хлопчика, то спочатку на руках тримає немовля – хресна мати, а якщо  дівчинку – то хресний батько. Хресні батьки обов’язково повинні бути  віруючими, побожними, щоб на майбутнє змогли вчити віри свого  похресника; а також повинні знати напам’ять: „Символ Віри” (тобто „Вірую  .”). Стоячи в храмі, перед Таїнством Хрещення, якщо дитина – то за неї  дають обіцянки відречення хресні батьки, або дорослий, що має хреститися  дає обіцянки відречення від сатани і всіх його темних та гріховних  справ. А потім даються обіцянки вірно служити Христу і вирити в Нього, як  Царя і Бога. Цей чин супроводжується молитвами священика і називається  „чин оголошених” (тобто не хрещених). Потім всі промовляють молитву  „Вірую”. Згодом всі частини тіла хрещеника помазується освяченим маслом у  знак його готовності вступити в духовну боротьбу з ворогом людського  роду – дияволом. Саме в цей час, дитинку потрібно розповити, щоб  священик міг легко помазати немовля.
Помазавши усе тіло, хрестить  його священик і тричі занурює, чи зливає водою (спеціально для цього  освячену), тримаючи просто обличчям до сходу, виголошує: „Охрещується  раб Божий (ім'я) в ім'я Отця, амінь, і Сина, амінь, і Святого Духа,  амінь”. Ці слова означають, що людина прийняла Хрещення в ім'я Святої  Трійці. А триразове занурення символізує триденну смерть і воскресіння  Христа. Після охрещення священик умиває руки, співаючи разом з народом  три рази псалом 31-й. Після цього на хрещеника одягають білі одежі  (сорочку або білі пелени) та нагрудний хрест, взнак своєї ангельської  чистоти та готовності нести тягар хреста. Це відбувається при співі  тропаря „Ризу подай мені світлу .”
Нове життя отримане у  Хрещенні потребує від людини постійної духовної роботи над собою. Для  цього потрібні духовні сили. І ці сили християнин отримує від Бога у  Таїнстві Миропомазання.

ВИПАДКОВА ГАЛЕРЕЯ


Страсна П'ятниця 14
Великдень 125
Поїздка в Чікаго 3
Великдень 116
Великдень 17
Приготування до Великодня 30
Великдень 57
Приготування до Великодня 47
Великдень 124
Великдень 100
Великдень 118
Великдень 46
Страсна П'ятниця 11
Приготування до Великодня 50
Поїздка в Чікаго 28